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QUESTIONS:
1. Is a homeowner vote required to approve a capital improvement expense?

2, Can surplus funds be used to pay for capital improvements?

3. Does the ratification of a budget which contains a capital improvement
expense equate to homeowner approval of the expense?

SHORT ANSWER:

1. Is a homeowner vote required to approve a capital improvement expense?

The board may initiate capital improvements only if authorized by the governing
documents. In such case, homeowner approval is only required if NRS 116.345(3)
applies (disclosure to unit-owners and written consent of a majority of those owning
or residing within 500 feet).

If capital improvements are not authorized by the governing documents,
homeowners would need to approve an amendment to the governing documents to
expand the authority of the association, in order for the board to possess that
authority.
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2, Can surplus funds be used to pay for capital improvements?

Yes. Although surplus funds must be distributed as set forth in NRS 116.3114, to the
extent the governing documents authorize a capital improvement, and the
association has satisfied the provisions of NRS 116.345(3), if applicable and NRS
116.3115(9), they can use surplus funds to pay for an authorized capital
improvement.

NOTE: To the extent the capital improvement requires an amendment to the
governing documents, surplus funds may not be used for the expense absent
homeowner approval for an amendment to the governing documents.

3. Does the ratification of a budget which contains a capital improvement
expense equate to homeowner approval of the expense?

The board may not put a capital improvement expense in the budget unless the
board is authorized by the governing documents to take action regarding the
improvement. If a particular capital improvement is authorized by the governing
documents, NRS 116.3115(9) requires notice of a meeting at which assessments for a
capital improvement will be considered or action taken be noticed at least 21
calendar days before the meeting date; and NRS 116.345(3) requires disclosure to
unit-owners and majority written consent of unit-owners who own property or reside
within 500 feet of the proposed location.

Ratification of a budget which includes a capital improvement expense does not
satisfy the requirement for owners to approve a capital improvement through
amending the governing documents; and it does not constitute compliance with NRS

116.345(3).

ANALYSIS OF THE ISSUE:

The authority of an association’s board is limited by NRS 116 and its governing
documents. As previously discussed in the Division’s Advisory Opinion 12-02-116, “capital
improvement” is not a defined term in NRS 116. The Division considers a capital improvement
for an association an expense for the acquisition or construction of new common element
components. These new components then become part of the common elements and must be
included in the association’s reserve study.



NRS 116.3115(9) requires 21 days’ notice of a meeting at which an assessment for a
capital improvement is to be considered or action is to be taken on such assessment. In
addition, NRS 116.345(3) provides:

An association may not expand, construct or situate a building or structure that is
not part of any plat of the planned community if the expansion, construction or
situation of the building or structure was not previously disclosed to the units’
owners of the planned community unless the association obtains the written
consent of a majority of the units’ owners and residents of the planned
community who own property or reside within 500 feet of the proposed location
of the building or structure.

Governing documents define the authority of the association and its board. If the
governing documents grant the board authority to take action regarding a capital
improvement, the board must comply with NRS 116.3115(9), as well as, NRS 116.345(3), if
applicable.

For example, let’s say an association’s common elements include a vacant landscaped
area. The board wants to expand the use of the landscaped area by installing a playground,
picnic areas and bar-b-que grills. As these improvements were not part of the original plans for
the association, the association would have to comply with NRS 116.345(3) by getting a
majority of the owners and residents within 500 feet of the new park components to approve
the changes if it is located in a planned community. The expense to construct the park
components would be an assessment for a capital improvement requiring 21 days’ notice of the
board’s meeting to consider or to take action on the item. The analysis does not end there.

What if the governing documents do not specify that the board has the authority to
change the use of the common elements or add new components to the common elements? In
that case, the governing documents would need to be amended to allow the board the authority
to add the park components. The governing documents amendment procedures would need to
be followed.

The next issue is where the funds come from. Funds for capital improvements come
from an assessment for the capital improvement. If the board has surplus funds, the
association’s governing documents or NRS 116.3114 determines the distribution of those funds.
Once the board determines that it has surplus funds, NRS 116.3114 must be followed.
Assuming the board has authority to incur the expense for the capital improvement, surplus
funds could be used after the assessment for the capital improvement is approved by the board.
The board must comply with the requirements of NRS 116.3115(9) by giving 21 days’ notice of
the assessment for a capital improvement even if surplus funds will be used.

The budget for the association as adopted by the board must only include expenses the
board is authorized to incur according to NRS 116 and the governing documents. Adding a
capital improvement expense to a budget — when the governing documents do not allow the
board to incur the expense — would exceed the board’s authority. The ownerships’ ratification
of a budget that includes expenses the board is not authorized to incur does not change the
board’s authority. A budget adopted by the board is deemed ratified unless a majority of the
owners vote to reject the budget. The owners need not vote in favor of ratification for the
budget to be ratified. (NRS 116.31151(3)).



As previously discussed, the board’s authority is governed by the governing documents.
It is only an amendment to the governing documents that would change the board’s authority.
Additionally, ratification of a budget would not satisfy the requirements of NRS 116.345(3).

ADVISORY CONCLUSION:

The board’s authority is dependent upon its express authority in the governing
documents, If the governing documents do not give the board authority to incur the expense
for or take action regarding a particular capital improvement, the owners must approve an
amendment to the governing documents to expand the board’s authority.

Surplus funds could be used to fund a capital improvement if the board has authority to
impose the capital improvement assessment, either through authority granted in the governing
documents originally or after an amendment by a vote of the owners. Application of surplus
funds to such a capital improvement assessment would be consistent with NRS 116.3114.

The board may not put a capital improvement expense in the budget unless the board is
authorized to take action regarding the improvement. Even then, the requirements of NRS
116.3115(9) must be met prior to including the expense item in the budget for ratification.
According to NRS 116.3115(9), the board must provide 21 days’ notic the owners of any
meeting to consider or take action on a capital improvement assessment,s¢n if surplus funds
will be used, and comply with NRS 116.345(3), if applicable.
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